Volwassenen

Sportklimmen

In Nederland heeft het sportklimmen de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Door het ontbreken van echte rots werden overal in Nederland klimmuren geopend. Ookal is het klimmen in een hal niet te vergelijken met het 'echte' buitenklimmen, het is een goede manier om de techniek te leren en om te trainen.

Sportklimmen is het beklimmen van een steile wand of rots, zonder gebruik te maken van hulpmiddelen. Wel wordt er gebruik gemaakt van speciale wrijvingschoenen (schoenen zonder profiel) om zoveel mogelijk grip op de wand te krijgen. Er zitten in de hal ongeveer 120 sportklimroutes met een moeilijkheidsgraad van 3 tot 8c. De routes bestaan uit grepen van een zelfde kleur en de moeilijkheid is door middel van een kaartje onder aan de route aangegeven.

Leren klimmen

Heb je nog niet eerder geklommen en een ander gezekerd? Dan zijn er een aantal opties. Wil je een keertje komen proberen of het klimmen wat voor je is, dan kun je een reservering maken voor een introductieles. Een ervaren instructeur wijdt je tijdens deze cursus in in de beginselen van het sportklimmen. Beviel de introductieles of wil je direct een cursus doen om opgeleid te worden tot zelfstandig klimmer, dan kun je reserveren voor een indoor toprope cursus. Tijdens deze cursus leer je veilig klimmen en zekeren. Na het succesvol afronden van deze cursus kun je zonder instructeur klimmen in de verschillende klimcentra van Nederland.

Benodigdheden voor het klimmen zijn een gordel, een zekeringsapparaat (een achtje, grigri of tube) en eventueel klimschoentjes en 'pof' (magnesium). Begin je net met klimmen en heb je nog geen eigen materiaal, geen nood! Alle benodigdheden zijn bij de klimmuur te huur. Klik hier voor een overzicht van de prijzen.

Voor gevorderden klimmers hebben we daarnaast een indoor voorklimcursus waarbij je zelfstandig leert voorklimmen in een hal.

Klim je al even en wil je je technische skills verbeteren? Schrijf je dan aan de bar in voor één van de techniekcursussen. Voor beginners is er de basistechniek cursus. Hier leer je allerlei handige technische trucjes die het klimmen makkelijker maken. Heb je de basistechniek cursus gedaan en ben je toe aan nieuwe uitdagingen met het doel om 6a of moeilijker te klimmen? Dan is de gevorderden techniekcursus wellicht wat voor jou.

Zoek je een klimmaatje?

Voor ervaren klimmers die (tijdelijk) zonder klimmaatje zitten is er de mogelijkheid om via facebook zeer snel en makkelijk in contact te komen met andere klimmers.

Boulderen

Boulderen komt van het engelse woord 'boulder' dat groot rotsblok betekend. Boulderen is klimmen zonder touw, tot beperkte hoogte. Een boulder bestaat uit een aantal extreme bewegingen achter elkaar. Het begin van een boulder wordt met een gekleurd kaartje. In tegenstelling tot de routes in de hal, hangt de waardering van de boulder niet op een kaartje onderaan de route, maar staat de kleur van het kaartje voor een waardering. Er hangt een overzicht van de kleuren en waarderingen in het boulderhok. De bouldersroutes worden regelmatig vernieuwd.

Om de routes en boulders regelmatig te vernieuwen zijn er in de eerste plaats een aantal vaste bouwers. Maar ook mensen die enthousiast zijn en af en toe een route willen schroeven kunnen hun creativiteit kwijt. Neem daarvoor contact op met het routebouwteam.